Nieuws

Voor je de horizon verkent

Stel, je bent van plan om de wereld te ontdekken. Fantastisch! Maar voordat je in het vliegtuig stapt of je backpack omhangt, is het slim om even stil te staan bij je gezondheid. Reizen brengt namelijk niet alleen avontuur met zich mee, maar ook risico’s op ziektes die we hier in Nederland niet of nauwelijks kennen.

Een goede voorbereiding is het halve werk en dat geldt ook voor je gezondheid wanneer je naar het buitenland vertrekt. vaccinaties op reis Het laatste wat je wilt, is dat jouw droomreis wordt onderbroken door een vervelende infectie of ziekte. Daarom is het belangrijk om na te denken over de vaccinaties die je nodig hebt voor jouw bestemming.

Vaccinaties op een rijtje

Als het gaat om vaccinaties op reis, dan zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Allereerst is het belangrijk om te weten welke inentingen verplicht zijn voor jouw bestemming en welke aanbevolen worden. Elk land heeft zo zijn eigen ziektes en daarom zijn er geen universele regels voor welke vaccinatie waar nodig is.

Voor sommige landen zijn bepaalde vaccinaties verplicht. Bijvoorbeeld, als je naar gebieden reist waar gele koorts voorkomt, dan is een gele koorts-vaccinatie vaak verplicht. Maar er zijn ook vaccinaties die niet verplicht zijn, maar wel sterk aanbevolen worden. Denk hierbij aan Hepatitis A en DTP (difterie, tetanus en polio). Deze vaccinaties kunnen voorkomen dat je ziek wordt van veelvoorkomende infectieziekten.

Vaccinaties bali

Neem nu bijvoorbeeld vaccinaties Bali, een populaire bestemming onder Nederlanders. Voor deze Indonesische parel zijn er geen verplichte vaccinaties, tenzij je uit een gele koorts gebied komt. Maar er worden wel een aantal vaccinaties aanbevolen zoals DTP en Hepatitis A. Afhankelijk van hoe lang je blijft en wat je gaat doen, kunnen er ook andere inentingen zoals rabiës en tyfus aanbevolen worden.

Het is altijd slim om ruim voor je vertrek naar de huisarts of een gespecialiseerde kliniek te gaan. Zij kunnen jou persoonlijk advies geven over welke vaccinaties jij nodig hebt. Dit is afhankelijk van verschillende factoren zoals de duur van je reis, je activiteiten daar en je eigen gezondheid.

Gezond blijven op reis

Naast het krijgen van de juiste vaccinaties is er nog meer dat je kunt doen om gezond te blijven tijdens je reis. De basis is simpel: let goed op wat je eet en drinkt en zorg voor goede persoonlijke hygiëne. In veel landen buiten Europa is het bijvoorbeeld niet veilig om kraanwater te drinken of ijsblokjes in je drankje te doen.

Ook het eten van rauwe groenten, ongeschild fruit en onvoldoende verhit vlees kan risico’s met zich meebrengen. Diarree is een veelvoorkomend probleem onder reizigers, maar dit kun je vaak voorkomen door hygiënische maatregelen te nemen.

Wat als je toch ziek wordt

Helaas kan het gebeuren dat je ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch ziek wordt tijdens je reis. Het is belangrijk om dan goed naar je lichaam te luisteren en indien nodig medische hulp te zoeken. Houd altijd contactgegevens bij de hand van lokale dokters of ziekenhuizen en zorg dat je een goede reisverzekering hebt die medische kosten dekt.

Bij sommige ziektes zoals malaria of dengue is snelle behandeling essentieel. Wees daarom bewust van de symptomen en twijfel niet om hulp te zoeken als je denkt dat er iets mis is.

Terug thuis, wat nu?

Eenmaal terug in Nederland wil je natuurlijk niet nog wekenlang met gezondheidsklachten rondlopen die tijdens de reis zijn ontstaan. Als je na terugkomst merkt dat er iets niet pluis is, aarzel dan niet om naar de huisarts te gaan. Leg uit waar je geweest bent en welke symptomen je ervaart.

Soms kunnen symptomen van reisziektes pas weken na thuiskomst optreden. Blijf daarom alert op je gezondheid en onderneem actie als dat nodig is. Zo zorg je ervoor dat die mooie reisherinneringen niet overschaduwd worden door late gezondheidsproblemen.

Laat een antwoord achter