Nieuws

Vaccineren en reizen: dit moet je weten

Vaccinaties beschermt je tegen ernstige ziektes als je op reis gaat. Afhankelijk van waar je naartoe reist, kan je in contact komen met ziekten die zeldzaam zijn in bepaalde delen van de wereld. Daarom is het verstandig om je te laten vaccineren voor bijvoorbeeld: hepatitis b als dat veel voorkomt waar je naartoe gaat. Bel met de GGD of je huisarts hoe je een hepatitis b vaccinatie kan aanvragen. Als jij je laat vaccineren blijf je tijdens je reis veilig en gezond. Het zal er ook voor zorgen dat u geen ernstige ziektes meeneemt naar uw familie, vrienden en gemeenschap.

Welke vaccinaties heb ik nodig voordat ik op reis ga?

De vaccins die je moet krijgen voordat je op reis gaat, zijn afhankelijk van een paar dingen, waaronder: waar je naartoe wil reizen, je gezondheid en de vaccinaties die je al hebt gehad. Sommige landen vereisten een vaccinatiebewijs voor bepaalde ziekten, zoals gele koorts of polio. En reizen in ontwikkelingslanden en plattelandsgebieden kan je in contact brengen met meer ziekten, wat betekent dat je meer vaccinaties nodig hebt voordat je op vakantie gaat. Het is belangrijk om te onthouden dat jij je vier tot zes weken voor vertrek laat vaccineren. Dit geeft de vaccinaties tijd om te werken, dus dan ben je beschermd terwijl je op reis bent. Het zorgt er meestal ook voor dat je voldoende tijd hebt om vaccinaties te krijgen waarvoor meer dan één dosis nodig is.

Kosten vaccinaties

De kosten van vaccinaties kunnen verschillen. Het verschilt per vaccinatie. Maar ook afhankelijk van je verzekering kan je wel of niet een vergoeding krijgen voor een vaccinatie. De hoogte van een vergoeding verschilt per aanvullende verzekering. Het is verstandig om eerst goed even research te doen en aan je huisarts of een andere professional te vragen welke vaccinaties geadviseerd worden om te nemen. Je kan dan weer bij verschillende instanties terecht om je te laten vaccineren.

Corona en reizen

Het coronavirus is nu overal ter wereld te vinden. Om te reizen naar bepaalde landen is het verplicht om een negatief testresultaat te kunnen laten zien. Of je moet gevaccineerd zijn. Het is nu nog mogelijk om je gratis te laten vaccineren bij de GGD. Je kan gevaccineerd worden met Janssen, Pfizer of Moderna. Je kan gemakkelijk online een afspraak maken, maar je kan ook bellen. Maar net wat je prettig vindt. In Amsterdam kan je nu zelfs al terecht voor een eerste prik zonder afspraak!

Laat een antwoord achter